Wymagania prawne w zakresie etykietowania żywności – WPEŻ

CEL SZKOLENIA:

  • Prawo żywnościowe ulega ciągłym zmianom - odpowiada na potrzeby producentów i zaspokaja oczekiwania konsumentów, a jednocześnie odnosi się do postępu technicznego i  biotechnologicznego.
    Celem szkolenia jest przedstawienie aktualnie obowiązujących wymagań prawnych w zakresie znakowania, etykietowania i wprowadzania do obrotu produktów spożywczych;
  • uczestnicy szkolenia zostaną zapoznani z interpretacją przepisów prawa żywnościowego Unii Europejskiej oraz wymagań krajowych. Zagadnienia poruszane na szkoleniu ułatwią jego interpretację i wskażą właściwe kierunki poruszania się po tym trudnym obszarze regulacji;
  • wiedza zdobyta w czasie szkolenia ułatwi kontakty z urzędami dokonującymi kontroli przedsiębiorstw spożywczych oraz zapewni funkcjonowanie firmy zgodnie z aktualnymi przepisami prawnymi.


DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:

  • warsztaty szkoleniowe przeznaczone są dla pracowników odpowiedzialnych za przestrzeganie wymagań prawnych w zakresie znakowania, etykietowania i wprowadzania na rynek produktów spożywczych. Pracowników działów zapewniania jakości, handlu i marketingu, technologów oraz działów prawnych.


PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:

  • 10.00 – 10.30    Rozpoczęcie szkolenia; Wprowadzenie - prezentacja uczestników, przedstawienie zakresu szkolenia;
  • 10.30 – 11.00    Ogólne wymagania dotyczące prawa żywnościowego obowiązującego w krajach UE;
  • 11.00 – 11.30    Obowiązki operatorów żywności w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu produktów spożywczych;
  • 11.30 – 11.45    Przerwa;
  • 11.45 – 13.45    Znakowanie żywności w świetle aktualnie obowiązujących przepisów prawnych; Oświadczenia;  zdrowotne i żywieniowe; Znakowanie odnośnie występowania alergenów;
  • 13.45 – 14.45    Przerwa obiadowa;
  • 14.45 – 16.15    Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych; Żywność modyfikowana genetycznie;
  • 16.15 – 16.30    Przerwa;
  • 16.30 – 17.40    Wymagania w zakresie wycofania i zwrotu wyrobu z rynku; Identyfikacja i Identyfikowalność;
  • 17.40 – 18.00    Pytania uczestników; Podsumowanie i zakończenie szkolenia;


TREŚĆ SZKOLENIA:

  • ogólne wymagania dotyczące prawa żywnościowego obowiązującego w krajach Unii Europejskiej;
  • obowiązki operatorów żywności wynikające z przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
  • znakowanie żywności w świetle aktualnie obowiązujących przepisów prawnych - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności;
  • oświadczenia zdrowotne i żywieniowe, treść oświadczeń oraz ograniczenia stosowania w oparciu o Rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 i 1925/2006;
  • znakowanie żywności informacją odnośnie występowania alergenów. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych;
  • znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych, enzymów i aromatów - Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności;
  • żywność modyfikowana genetycznie, wymagania w zakresie wprowadzania na rynek oraz dotyczące znakowania;
  • wymagania w zakresie wycofania i zwrotu wyrobu z rynku. Identyfikacja i identyfikowalność;


METODOLOGIA:

  • szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady), oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.


CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:

  • szkolenie trwa 1 dzień w godzinach od 10.00 do 18.00 (dokładne godziny oraz miejsce szkolenia - do uzgodnienia z Klientem).


CENA SZKOLENIA ZAWIERA:

  • przeprowadzenie szkolenia;
  • komplet materiałów szkoleniowych;  
  • zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu;
  • przerwy kawowe, poczęstunek;
  • obiady.


CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:

  • kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
  • noclegów.